Wat is een bouwpakkettrap?

Een bouwpakkettrap is een trap die volledig in losse onderdelen wordt verpakt en bezorgd. Alle benodigde onderdelen om de trap te maken en vast te zetten zitten in een (pallet)kist. Geheel in losse onderdelen betekent in dit geval dus ook echt helemaal: elk schroefje, elke inbus, spijl, ring, trede, echt alles is nog los. Meegeleverd wordt uiteraard de handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe te beginnen, (goed gemeten is het halve werk) en wat daarna te doen.

Onze bouwpakkettrappen komen bij verschillende fabrikanten vandaan, de meesten uit Italië.

 

Een ruimtebesparende trap waar de stalen elementen in dit geval al aan de treden vastgezet zijn.


Kan iedereen een bouwpakkettrap plaatsen?

Het zou toch geweldig zijn hier een volmondig 'ja' op te kunnen zeggen maar dat is echt niet het geval. Het plaatsen van een trap vereist toch wel wat handigheid met gereedschap en ervaring in klussen en/ of verbouwen: je moet in ieder geval de handleiding kunnen (willen) volgen en niet een eigen manier of shortcut willen toepassen. Elke fabrikant maakt een trap in onderdelen met een bijbehorend systeem: hier is over nagedacht en als de volgorde hiervan wordt gewijzigd of er worden stappen overgeslagen, dan kan de trap nog wel eens een zeer tijdrovende klus gaan worden. Deze moet dan weer helemaal uit elkaar gehaald worden om alsnog op de juiste manier in elkaar gezet te worden.

Maar: veel van onze trappen worden geplaatst door aannemers, timmermannen of afbouwers maar ook de wat meer ervaren doe-het-zelf-er of klusser zou een bouwpakkettrap kunnen plaatsen. Als men zich aan de meegeleverde handleiding houdt en niet te gehaast te werk gaat, dan is een bouwpakkettrap prima te plaatsen.

De ene trap is de andere niet en er zit verschil in moeilijkheidsgraad tussen de trappen. Bijvoorbeeld de leuning of balustrade: de leuningen met staalkabel zijn tijdrovender dan de balusterleuningen. Spiltrappen met een rechthoek bordes zijn wat makkelijker te plaatsen dan die met een afgerond bordes en ook niet onbelangrijk: des te groter de trap, des te zwaarder het opbouwen ervan. Een spiltrap met een diameter van 160 cm weegt toch heel wat meer dan een trap met een diameter van 120 cm. Ook de omgeving en het gereedschap bepalen of het een pittige klus of juist makkelijk wordt: een keldertrap in een klein trapgat met weinig werkruimte kan toch tijdrovender worden dan op eerste gezicht lijkt omdat een trap in een open ruimte plaatsen gewoonweg veel makkelijker en sneller gaat.

De plaatsing voor een gemiddelde spiltrap duurt ca. 8 uur voor onze inmiddels zeer ervaren monteurs, een doe-het-zelf-er zou er 8 uur langer over kunnen doen maar dan zal de voldoening des te groter zijn!

Is er voor elke situatie altijd een bouwpakkettrap beschikbaar?

Absoluut niet. Een bouwpakkettrap is ontworpen en gemaakt voor veel voorkomende situaties in een aantal verschillende smaakjes. De clou van een bouwpakkettrap is dat deze in grote aantallen gemaakt wordt om zo kosten te besparen waardoor deze vervolgens weer voor minder geld kunnen worden aangeboden dan een op maat gemaakte trap. Neem bijvoorbeeld een spiltrap: Een standaard versie bestaat vaak uit 12 treden en een bordes, in een vaste diameter in een bepaalde kleur. Van een soort spiltrap worden verschillende versies (de smaakjes) uitgebracht, bijvoorbeeld met diameters van 120, 140 of 160 cm, in de kleuren wit, zwart of grijs maar verder zijn alle maten een vast gegeven. Al de onderdelen voor deze trappen worden samengevoegd in een kist en deze wordt gesloten en gaat naar het magazijn (Italië).

Mocht er iemand in Nederland of België zo'n trap willen aanschaffen dan gaat deze op transport vanuit het magazijn en wordt op lokatie geleverd. Dit maakt de levertijd vaak korter dan een op maat gemaakte trap: ongeveer 3 tot 4 weken. Wat nu mooi is, is dat de hoogte van een dergelijke trap kan worden aangepast aan de situatie: de zogenaamde optrede is verstelbaar.

 

 

© 2009 - 2024 Joppe`s Trappen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel